Opis
Wódka Wolf & Oak Distillery Wódka Żytnia 0.7L 47%
Wódka Żytnia wytwarzana jest w małych partiach z jednego, starannie
dobranego gatunku polskiego zboża. Jest wyjątkowo łagodna, mimo swojej mocy.
Owoce w aromacie, lekka słodycz i chleb razowy w smaku, okraszone są pieprznym
finiszem.
Żytnia rozlewana jest do wyjątkowych, czarnych butelek kamionkowych.
Tradycja przechowywania alkoholu w naczyniach z kamionki sięga wieków.
Wódka Żytnia jest jednym z najbardziej utytułowanych polskich trunków.
Dwukrotna laureatka Podwójnego Złota podczas Warsaw Spirits Competition,
została uznana również najlepszym produktem w „Ślepym teście” jurorów na I
Festiwalu Trunków Rzemieślniczych w Poznaniu.
Historia marki Wolf&Oak sięga 2011 roku, kiedy to Michał Płucisz, założyciel i master distiller, rozpoczął swoją własną, osobistą jeszcze wówczas, podróż w świat tworzenia alkoholi. Zdobywanie wiedzy i doświadczeń szybko przerodziło się w pasję, a ta ostatnia doprowadziła do otwarcia własnej destylarni rzemieślniczej.
Po drodze było wiele alkoholowych festiwali i prezentacja – domowo jeszcze – stworzonych pod brandem Wolf Distillery trunków. Entuzjastyczne przyjęcie i pierwsze otrzymane nagrody oraz wyróżnienia, ugruntowały decyzję o założeniu rzemieślniczej destylarni.
Wybór padł na małą, dolnośląską wioskę Stanica i mieszczący się w niej, ponad 170-letni budynek poniemieckiej gorzelni. Jest to miejsce o niezwykłej urodzie i klimacie.
Budynek nie był użytkowany przez ostatnie kilkadziesiąt lat, więc łatwo sobie wyobrazić, jak znaczących nakładów finansowych i jak wiele pracy wymaga przywrócenie go do dawnej Świetności. Proces ten rozpoczął się w 2018 roku i trwa do dzisiaj. Nie byłoby to możliwe bez wsparcia ponad 1,5 tysiąca inwestorów, którzy uwierzyli w ten projekt oraz pasję i determinację osób z nim związanych i zdecydowali się na zakupienie w crowdfundingu akcji powołanej pod koniec 2019 roku spółki Wolfand Oak Distillery S.A.