Opis
Whisky Tamnavulin Double Cask 0,7 40%
Dojrzewa w beczkach z amerykanskiego dębu, a następnie odpoczywa w becznach po sherry. To whisky o słodkim, lagodnym smaku, z wyczuwalnymi nutami gruszki, kremowych brzoskwiń i prażonego ananasa z odrobiną cukru trzcinowego.
Aromat: Jabłka, toffee, miód z nutą słodkiego marcepanu i subtelnymi tonami marmolady
Smak: Gruszka, brzoskwinia, grillowany ananas z nutą cukru demerara
Finisz: Toffi, wiśnia w czekoladzie, z nutami mieszanki korzennych przypraw i dębu
Historia Tamnavulin
Nasza historia rozpoczęła się w 1966 roku od otwarcia gorzelni w wiejskiej wiosce Tomnavoulin w Szkocji. Chociaż drzwi zostały zamknięte w 1995 roku, otworzyli je ponownie w 2007 roku po gruntownym remoncie gorzelni. Od tego czasu stworzyli wyjątkową whisky single malt o prawdziwym charakterze Speyside; bogatą, gładką i łagodną.
Młyn
Nazwa Tamnavulin to gaelickie tłumaczenie „młyn na wzgórzu”, nazwane częściowo na cześć dawnego młyna do karczowania, który znajduje się na terenie gorzelni. Miejscowi farmerzy przywozili tu swoje runa owiec w miesiącach letnich, aby przerobić je na wełnę.
Gdzie jest Tamnavulin
U podnóża pasma górskiego Cairngorm znajduje się Tomnavoulin, wioska, w której mieszka około 40 mieszkańców, oraz destylarnia Tamnavulin. Destylarnia znajduje się głęboko w sercu Speyside, najbardziej znanego regionu produkującego whisky w Szkocji. Speyside, w którym znajduje się ponad połowa działających w Szkocji destylarni whisky słodowej, jest idealnym miejscem do produkcji whisky. Unikalny mikroklimat regionu sprawia, że jest to bardzo umiarkowany obszar Szkocji. W połączeniu z obfitością żyznych gruntów rolnych jest to idealne miejsce do uprawy jęczmienia i dojrzewania whisky.