Opis
Whisky Benromach 2012 Kiln Dried Virgin Oak 46% 0,7
enromach Kiln Dried Oak dojrzewa w suszonych piecowo beczkach z dziewiczego dębu. Ta limitowana edycja 10-letniej whisky ma słodkie aromaty słodowych ciasteczek, po których na podniebieniu pojawiają się kremowe nuty owocowe. Wydana w tym samym czasie co edycja air-dried, oferuje świetną okazję do kontrastu subtelnych niuansów smaku, jakie zapewniają dojrzewanie w beczkach.
Zapach : słodkie, słodowe aromaty ciasteczek z cytryną i jabłkiem.
Smak : Kremowe i owocowe nuty, którym towarzyszą nuty cukru jęczmiennego i mieszanki owoców tropikalnych.
Wykończenie : Subtelny dym i mentol na finiszu.
Benromach to tradycyjna destylarnia Speyside założona w 1898 roku. Przez lata destylarnia miała wielu właścicieli, a także dwa okresy, w których została całkowicie zamknięta. Została kupiona w 1993 roku przez Gordon & McPhail, słynnych specjalistów od dojrzewania i butelkowania. Produkcja rozpoczęła się w 1998 roku, a pierwsza whisky została wydana w 2004 roku pod nazwą „Benromach Traditional”. Ambicją właścicieli było przywrócenie utraconego smaku whisky Speyside, zanim rozpoczęto komercyjne słodowanie. W tamtych czasach destylarnie słodowały jęczmień, używając torfu do podpalania, co nadawało jęczmieniowi odrobinę dymu. Podstawowy asortyment 10, 15, 21-letni i Cask Strength Vintage 2012 charakteryzują się lekką wędzonością. Single malty są tradycyjnie ręcznie robione i dojrzewają w beczkach pierwszego napełnienia. Destylarnia wydała specjalne edycje w Contrast Range składające się z Organic, Peat Smoke, Triple Distilled i Cara Gold. Od 2015 roku Benromach zdobył aż 87 nagród za swoje whisky.