Opis
Whisky Johnnie Walker Blonde 0,7
Początki marki Johnnie Walker sięgają już 1819 roku. To wtedy zaledwie czternastoletni John Walker sprzedał farmę swoich rodziców, aby otworzyć sklep. Sprzedawał w nim alkohole, w tym również te produkowane przez siebie. W 1867 roku, syn Johna, który przejął interes po śmierci ojca, wydał blend Walker’s Old Highlands. Mieszanka ta była prekursorem bardzo popularnych dzisiaj wersji Black Label czy też Red Label. W latach pięćdziesiątych marka osiągnęła wielki sukces: whisky Johnnie Walker została najlepiej sprzedającą się whisky na świecie. Przyczynił się do tego z pewnością również marketing na bardzo wysokim poziomie. Tak świetnie znany wizerunek „kroczącego mężczyzny”, będący symbolem marki został zaprojektowany przez rysownika imieniem Tom Browne w 1908 roku. Obecnie, Johnnie Walker jest własnością giganta na rynku alkoholowym, DIAGEO.
Johnnie Blonde to, jak twierdzi producent, whisky lżejsza, bardziej słodka, zestawiona z pszenicznych whisky zbożowych i owocowych whisky słodowych, dojrzewanych w beczkach z amerykańskiej dębiny. Ma ona być „pełna żywych, wyrazistych smaków,” a w swoim bukiecie oferować akcenty toffi, karmelu i świeżych owoców. Dokładna analiza profilu smakowego mijać się jednak będzie z celem, bowiem whisky ta przeznaczona ma być przede wszystkim do sporządzania koktajli, sączonych leniwie, w miłym towarzystwie.
Trunek idealny do miksowania, ożywia cytrusowym akcentem lemoniady – udekorowany plastrem świeżej pomarańczy.
Idealnie nadaje się do long drinków z lemoniadą, colą lub piwem imbirowym.
Zapach: Jasne owoce, toffi.
Smak: Słodka wanilia, jabłka, karmel.
Finisz: Długotrwały, miękki, lekki.