Opis
Ośmioletnia brandy , najmłodsza z gorzelni Suau, o efektownej starozłotej barwie , dobrze zintegrowana, lekko słodka i owocowa z nutami wanilii i kawy na podniebieniu.
Lekko piekąca, bez goryczy i ostrości w gardle, z wrażeniem dobrego destylatu z dojrzałych winogron.
Suau produkowana jest w Bodega , na Majorce, w okolicach Pont d’Inca, w gorzelni założonej w 1851 roku przez kapitana Juana Suaui Bennaser.
Produkowana według znanego hiszpańskiego systemu solera.
Złota medalistka San Francisco World Spririts Competition 2020
Srebrna medalistka San Francisco World Spririts Competition 2017
Suau produkowana jest w Bodega Suau, na Majorce, w okolicach Pont d’Inca, w gorzelni założonej w 1851 roku przez kapitana Juana Suau i Bennaser.Produkowana według znanego hiszpańskiego systemu „Solera”, zgodnie z miejscową tradycją, od ponad 160 lat. Corocznie w Bodega Suau produkowana jest ograniczona ilość 30.000 butelek tej wyśmienitej brandy.Leżakuje 15 lat w miejscowych piwnicach, w 225 litrowych beczkach, wykonanych z amerykańskiego dębu Limousin, które nadają mu wspaniałego złocistego koloru i pełnego smaku. Podczas wieloletniego leżakowania trunek odparowuje z beczek. Jego objętość zmniejsza się o ok. 10%, jednak co roku beczki uzupełniane są „świeżą” brandy, do pełnej objętości 225 litrów. Takie uzupełnianie odbywa się przez 7 kolejnych lat. Na taki pracochłonny proces produkcji typu „solera” może sobie pozwolić niewielu hiszpańskich producentów. Następnie beczki poddawane są dalszemu leżakowaniu aż do osiągnięcia pożądanego wieku – 15, 20, 25,30, 40, 50, a nawet 100 lat. Następnie są butelkowane i w takich wersjach wprowadzane do sprzedaży.