Opis
Piwo Podróże Kormorana American IPA 0,5
Oszałamia chmielowym aromatem amerykańskich odmian
16% wag., 6,5% obj., niefiltrowane
Parametry piwa:
Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże. 7-krotnie chmielone: na zacier, brzeczka przednia, 4 dawki do kotła warzelnego oraz chmielenie na zimno.
Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane
Pasteryzacja: Tak
Gatunek piwa: AIPA
Zawartość alkoholu: 6,5% obj.
Ekstrakt: 16% wag.
Barwa: mętna, bursztynowa
DZIENNIK PODRÓŻNIKA, dzień 37.
„Po 8. godzinach lotu byłem na miejscu. Z okien samolotu widać było panoramę NY z majaczącą gdzieś w oddali Statuą Wolności. Odebrałem bagaż, wsiadłem do kultowej żółtej taksówki i ruszyłem do hotelu. Wziąłem szybki prysznic i wyszedłem na ulicę. W jednej z witryn zobaczyłem napis craft beer… zaciekawiony wszedłem. Barman zapytał co podać. Odparłem, że coś, co opowie mi o prawdziwych Stanach. Uśmiechnął się i podał piwo. Wziąłem łyk i… to piwo było jak przyśpieszony film o Stanach: aromat cytrusów i owoców tropikalnych przeniósł mnie wprost na Hawaje. Barwa niczym syrop klonowy, pierwszy łyk jednak nie wniósł słodkości, a jedynie dobrze skontrowaną ze słodowością żywiczność iglastego lasu. Świeżość pobudziła mnie jak bryza z wodospadu Niagara. Piwny majstersztyk, jak jazz w Saint Louis, jak wiatr w Chicago, jak podróż Route 66. I pomyśleć tylko, że całą różnorodność USA da się zamknąć w jednym piwie…”
American IPA – pierwszym skojarzeniem, które pojawia się po usłyszeniu AIPA to cała feeria aromatów. AIPA oszałamia chmielowymi zapachami przywołującymi cytrusy, kwiaty, sosnowy las, czy owoce tropikalne. Piwo jest koloru miedzi lub bursztynu, czasem z pomarańczowymi odcieniami. Chmielenie na zimno może spowodować lekką opalizację. Piwo pokryte jest trwałą, drobnopęcherzykową pianą. W smaku podobnie jak w aromacie odnajdujemy wszystkie cudowne akcenty używanych chmieli. Zdecydowana goryczka i chmielowość jest dobrze zbalansowana słodową podstawą tego piwa. Mimo słodowości piwo nie jest karmelowe, zatykające. Chmielowy posmak nie powinien być ostry, a zachęcać do kolejnego łyku. Podsumowując można powiedzieć, że to wybitnie pijalne piwo, pełnymi garściami czerpiące z dobrodziejstw nowych odmian chmielu.