Opis
Kałamarnica w sosie marinera Javimar Foods 115g
Grubo krojone kawałki (macki) kałamarnicy pacyficznej w specjalnej zalewie „salsa Marinera”. Pyszne tacos potón w sosie marinara to przysmak , jaki oferuje nam hiszpańska gastronomia. Ten specjał z owoców morza, składa się z samych macek kałamarnicy pacyficznej (potón), pociętych w małych kostkach, idealnego do spożycia jako przystawka, któremu towarzyszy pyszny sos z owoców morza na bazie oleju słonecznikowego, pomidorów, cebuli, przypraw i soli. Tak przygotowana kałamarnica, to bardzo popularne danie w Hiszpanii a szczególnie w północno – zachodniej części zwanej, Galicia. To właśnie z tego regionu wywodzi się sposób podawania ośmiornicy „a la Gallega”. Specjalnie doprawiony sos sprawia niepowtarzalną, pyszną przekąskę na każdą okazję. Jest to świąteczne danie przyrządzane z całej ugotowanej ośmiornicy (zwykle w miedzianych garnkach), która jest obecna na festiwalach, targach i pielgrzymkach w Galicji, stąd jej inna nazwa ” á feira”.
Składniki: macki głowonogów (mięczaków), olej słonecznikowy, pomidor, cebula, sól i przyprawy.