Rum - Ron Barcelo Onyx
Barceló jest wśród czterech największych producentów rumów, i trzecią z najważniejszych marek w Republice Dominikany. Fabrykę założył w 1929 roku Julián Barceló , 25-letni emigrant z Hiszpanii, któremu marzyło się stworzenie najlepszego rumu na świecie. Na sukces pracował ponad 20 lat, nim wreszcie, w początkach XX w., pojawiły się trunki Barceló Blanco i Barceló Dorado - oba świetnie przyjęte przez konsumentów . Po kolejnych dwóch dziesięcioleciach firma rozpoczęła produkcję rumu typu Añejo. W 1974 roku destylarnię przejął siostrzeniec Juliána, Miguel, który zaledwie 6 lat później stworzył pierwszy rum klasy premium na Dominikanie: Barceló Imperial.
Barceló Imperial Onyx powstaje z wyselekcjonowanej trzciny cukrowej, na plantacjach ściśle kontrolowanych przez fabrykę . Do jego wyrobu używa się ponadto najczystszej dostępnej wody oraz nowych beczek z amerykańskiego dębu. Rum filtrowany jest przez warstwę onyksu.
Kolor: jasnobursztynowy z miedzianymi refleksami. Zapach: przyjemnie słodki i pełen niuansów; dominują ciepłe nuty karmelu, kremu śmietankowego, kandyzowanych wiśni i suszonych owoców, wanilii, konfitury ananasowej i prażonych orzechów. Smak: konsystencja jest umiarkowanie bogata, ale trunkowi nie brak głębi ani harmonii. Czuć ciasto marchewkowe, orzechy koli, mleczną czekoladę, mochę i tosty. Finisz: długi z subtelnymi akcentami cukru trzcinowego, suszonych owoców, pieczonego ciasta i palonego drewna.
Barceló Imperial otrzymał szereg nagród i wyróżnień na światowych konkursach .
Pojemność | 700ml |
Zawartość alkoholu | 40 |